Вижте още видео ревюто: Тестваме един от най-добрите геймърски лаптопи за 2020 година - Lenovo Legion 7

 

Гледате го и ако не включим RGB подсветката му, по никакъв начин няма да предположите, че това в ръцете ми е един от най-добрите геймърски лаптопи, които можете да си вземете днес. Това уважаеми дами и господа е Lenovo Legion 7. В първата част н видео ревюто, което Digital.bg му посвети, спряхме поглед именно върху ефектният изчистен дизайн на устройството. Разгледахме от какви материали е направен корпусът му и съпоставихме размерите му с тези на предшественика му Legion Y740. Показахме и други интересни неща, а тези от вас които са пропуснали да гледат видеото, могат да го намерят в директен линк над тази статия. Сега ще продължим с обзора си, като ще погледнем на Legion 7 технически, защото какво е един добър геймърски лаптоп, без върхови параметри.

А тук параметрите са наистина впечатляващи. Ще започнем с това, че в основата на хардуера на машината стои един от най-добрите централни процесори, създавани до момента.  

Това 10 генерация Intel Core i9-10980HK. За тези които не познават добре това върхово Comet Lake CPU - то е създадено по 14nm производстен процес и има цели 8 ядра. Стандартната им тактова честота е висока - 2.4GHz, но истинската сила се кри в клокнатата Intel Thermal Velocity Boost честота. Тя бележи, забележете - 5.3GHz. Този процесор с 16 MB Intel Smart Cache буквално лети. Партниращият графичен процесор също е с доста сериозни характеристики. Това е NVIDIA RTX 2080 Super Max-Q, който има на разположение цели 8GB GDDR6 самостоятелна памет.

 

 

Говорейки за памет, да не пропуснем да кажем – оперативната RAM памет тук е 32GB, а сториджа супер бързо SSD с обем от 1TB. С две думи – хардуер мечта! Едва ли някой ще остане изненадан от тези наши суперлативи, но по време на тестовете си, не се сблъскахме с нищо което да затрудни Legion 7. Най-новите игрови заглавия с високи системни изисквания и тежки програми за видео обработка не представляват абсолютно никакъв проблем за този топ хардуер. Разбира се, в зависимост от нуждите и финансовите си възможности, геймърите могат да изберат и друга конфигурация.

 

За качествената работа на хардуера при машината допринася още един фактор и това е правилно подбраното от Lenovo охлаждане. Компанията е интегрирала в корпуса на Legion 7, своята охлаждаща система Legion Coldfront 2.0, която включва два мощни вентилатора, голям обем медни охлаждащи тръби, които преминават през всички греещи части на хардуера и вентилационни отвори в страничните, задната и долната част на корпуса.

Степента на охлаждане може да се избира както автоматично, така и ръчно с помощта на специален Lenovo софтуер. При най-слабото ниво на работа, шумът от работата на лаптопа е едва доловим. В максимален режим, охлаждането е толкова силно, че средната температура на корпуса е едва 36 градуса, като основното греене е горе, където нямаме допир с ръце по време на игра.

Тук е момента да кажем няколко думи за клавиатурата, която по традиция при Lenovo е много висококачествена. Всъщност още от времето на IBM и последствие при ThinkPad серията на бранда, това с едни от най-качествените клавиатури, които тестваме при лаптопи.  Бутоните при Legion 7 са с ергономична, добре прилягаща към пръстите ни форма. Имат отсечен, но в същото време тих ход, като стрелковият курсор е изнесен в отделна равнина, а в дясно от него има и NumPad мумерационен блок. За разлика от Lenovo Legion 5, който когато ви показахме във видео ревю имаше само бяла подсветка, тук бутоните на клавиатурата са с Corsair iCUE RGB подсветка.

 

 

Поглеждайки над клавиатурата, не можем да не отбележим нестандартното и ефектно разположение на WEB камерата на лаптопа. Тя е намерила място в долната част, защото горе рамката около дисплея е доста тънка. Озвучението на лаптопа е 2 x 2W Dolby Atmos.

Самият дисплей е 15.6“ IPS с Full HD разширение. Някои хора биха се зачудили, защо не 4K, но от опит ще ви споделим, че 4K е чудесно решение но при дисплей със 17.3“ диагонал. При 15.6“ както тук, нямате нужда от толкова голямо разширение. И така картината е достатъчно детайлна и ясна, без да се забелязват очертанията на пикселите, дори, когато гледаме дисплея от съвсем близко разстояние. 

 

Дисплеите са два варианта - с 300 нита и с 500 нита яркост, като при втория има още Dolby Vision и HDR 400. И в двата случая честотата на опресняване е 144Hz, което неминуемо се отразява положително на възприемането на играта. При различните варианти времето за реакция е от 1 до 3 милисекунди.

Батерията, която дава енергия на всичко изброено до тук е 4-клетъчна с 80Wh заряд, като благодарение на нея лаптопът може да разбори над 7 часа с едно зареждане.