Qualcomm са доминиращ фактор в пазара на смартфони, благодарение на невероятната популярност на чиповете от Snapdragon платформата. Традиционно новите процесори от висок клас на компанията се представят в последните дни на годината и след това стават част от водещите флагмани с Android. 

Настоящата година също не е изключение, като най-добрите устройства на пазара използват Qualcomm Snapdragon 865 и от скоро Snapdragon 865+ процесори. Може да не ви е известно, но Qualcomm е компания с изключително богата история, която обхваща повече от три десетилетия. 

За да отбележи подобаващо навършването на 35 години от основаването на Qualcomm лично шефът на технологичния гигант, Ървин Якобс направи интересно изявление, с което обръща повече внимание на специфичния бизнес модел на неговата компания.

Шефът на Qualcomm акцентира върху факта, че Qualcomm стават публична компания още през 1991г. По това време разработват и собствени мобилни устройства, но този бизнес след това е продаден в Азия, информира gizmochina.

 

 

Още тогава Qualcomm са лансирали идеи и технологични иновации, които години след това се превръщат в стандарт за индустрията. Шефът на компанията сподели своето мнение и по темата защо нито една друга американска компания не е копирала стратегията на Huawei досега.

Според него специфичната икономическа ситуация в момента налага съвсем различни реалности. Ървин Якобс поддържат мнението, че много от настоящите технологични компании от САЩ ще се наложи да преминат през различни структурирания и придобивания от външни брандове, за да продължат да функционират.

Подкрепата на правителството и предоставянето на бюджет за научно-развойна дейност не е привилегия, с която местните компании могат да се асоциират. Лицензирането на уникалното портфолио от патенти на Qualcomm също е друга специфична особеност между американските компании и Huawei

Няма как да не обърнем внимание и на политическия режим, който управлява двете страни. Именно заради това Якобс смята, че няма ти една американска компания, използваща сходен бизнес модел за развитие, както Huawei.

 

Още от Digital: Защо Huawei трябва да платят $1.8 млрд. на Qualcomm