Смартфоните вършат доста работа, за да улесняват ежедневието ни, дотолкова, че понякога дори не знаем какви данни изпращат към сървърите по целия свят. Например, знаете ли, че телефонът ви може да се използва от Google Maps, за да помогне за прогнозиране на задръстванията по пътя?

От информацията на Make Use Of, ще разберете как помагате на Google, без да го осъзнавате, и как да изключите функцията, ако не ви харесва.

От къде Google знае къде се намирате?

Може би сте забелязали, че Google сякаш знае къде се намирате, дори когато не използвате приложението Google Maps. Това е така, защото Google Maps има услуга, която работи във фонов режим и следи вашето местоположение.

Това означава, че тази информация отива до сървърите на Google, записва се къде се намирате и Google Maps ви предоставя услуги, свързани с вашето местоположение.

Google Maps Timeline е най-добрият начин да видите тази услуга в действие. Ако са активирани на телефона ви всички настройки за проследяване на местоположението, трябва да видите миналите си пътувания, когато посещавате страницата Google Maps Timeline.

Това е само една от многото технологии, които обясняват как работи Google Maps, за да може Google да прогнозира трафика.

Как Google използва тази информация за трафика?

Всичко това е ясно, но как се свързва това със задръстванията? Как Google успява да предвиди къде има задръстване само от мястото на телефона ви?

Нека си представим, че всеки използва Google Maps на телефона си и е включено проследяването на местоположението. Така върху гигантска карта, Google вижда местоположението на всеки един телефон. А всеки един телефон се носи от човек. По същия начин можете да се види кога точките се движат и кога не. От броя на точките в дадена област и дали те се движат може да се разбере дали има задръствания.

Когато се появи задръстване, може грубо да се види колко дълга е колоната от изчакващи автомобили по светофарите. Може също така да се разбере колко време се изчаква и колко време е нужно да се излезе от задръстването, като се гледа една точка и се измерва какво разстояние изминава за определен период от време.

Това е грубо обяснение как Google може да използва данните за местоположението, които получава, за да генерира прогноза за трафика.

Как да изключите тази функция?

Не одобрявате идеята, Google да знае къде се намирате по всяко време? Не се притеснявайте, можете да изключите тази функция. За начало, влезете в страницата за контрол на активността на Google профила ви. Това е полезен уебсайт, който ви позволява да виждате и контролирате какво съхранява Google за вас, така че не забравяйте да го посещавате.

Деактивиране на историята на местоположенията в Google

Ако погледнете тази страница, бързо ще намерите настройката Location History. Ако желаете може лесно да я деактивирате.

Деактивирайте  Web & App Activity

Деактивирахте само общата услуга за проследяване на Google, която спира функции като Google Maps Timeline да работят. Google все още ще взема вашето местоположение, за да подобрява своите услуги.

Ето защо трябва да изключите и Web & App Activity.

 

Вижте Google тестват функция за показване на светофари в Google Maps