В наши дни, смартфоните са основният начин, по който повечето от нас се свързват с интернет. А това означава, че постигането на възможно най-бързата интернет скорост на нашите мобилни устройства е по-важно от всякога.

Но това не винаги се случва. Има много неща, които могат да забавят вашата интернет връзка. От Make Use Of изтъкват основните причини за това и начините, по които може да се реши проблема.

1. Лоша позиция на рутера

Една от основните причини за лош Wi-Fi сигнал на телефона ви е вашият рутер, който може да е поставен на неправилно място. Wi-Fi сигналът има определен обхват и колкото по-далеч сте от рутера, толкова по-лоша ще е интернет връзката ви. Освен това, Wi-Fi сигналът може да бъде блокиран от стени, подове и врати.

Има начин да разберете дали това е проблема при вас. Wi-Fi иконата в лентата на състоянието на вашия телефон ви дава груба индикация за силата на сигнала. Ако сигналът се подобри с приближаването ви до рутера, това показва, че проблемът е неговото разположение. Опитайте да експериментирате с различни позиции на рутера си, за да видите дали можете да получите по-добро Wi-Fi покритие в дома си.

2. Претоварен Wi-Fi

Рутерите излъчват сигнала по определен канал, но ако вашите съседи са избрали същия канал на рутерите си като вашия, това може да влоши качеството на интернет връзката на всички ви.

За да коригирате това, трябва да използвате софтуер, който може да ви помогне да намерите най-добрия канал за вашия рутер. Приложенията Wi-Fi Analyzer за Android или AirPort Utility за iPhone са подходящи за това.

3. Wi-Fi шум

Wi-Fi сигналът може да бъде заглушен от други уреди във вашия дом. Микровълнови фурни, безжични звънци на врата и безжични телефони могат да пречат на сигнала от рутер, работещ на честота 2.4GHz. Повечето съвременни рутери могат да работят както в диапазона 2.4GHz, така и в 5GHz. Последният е много по-малко податлив на смущения.

4. Вие сте свързани към бавна мрежа

Скоростите на обществените Wi-Fi мрежи варират и не трябва да разчитате, че ще получите свръхбърза услуга от нещо, за което не плащате. Има толкова много обществени Wi-Fi горещи точки и телефонът ви може да се привърже към една от тях на случаен принцип. Той дори ще остане свързан, след като сте се преместили в обхвата на по-близка или по-добра. Това означава, че макар любимото ви кафене да има фантастичен Wi-Fi, няма гаранция, че всъщност ще се свързвате с него всеки път.

За да решите проблема може да зададете приоритет на Wi-Fi мрежата на вашия телефон. Това принуждава вашето устройство винаги да се свързва с някоя от избраните от вас мрежи, когато сте в обхвата им и да използва други безплатни горещи точки само в краен случай.

5. Използвате бавна VPN

Вашият избор за VPN може да окаже значително влияние върху скоростта на вашия интернет. Безплатните VPN приложения са известни с това. Ако използвате такова и имате бавна интернет скорост, деактивирайте го временно, за да видите дали това подобрява нещата.

6. Лошо 4G покритие

Обикновено, когато преминаваме към мобилни данни, очакваме 4G връзката да е по-бърза от Wi-Fi. Но това не винаги е така. Причината е, че има много неща от които зависи качеството на тази връзка. Разстоянието ви от най-близката кула, независимо дали сте на закрито или на открито. Дори времето може да има ефект. Причината може да е и във вашия доставчик.

7. Телефонът ви е бавен

А може би телефонът ви не може да ви осигури това, което искате? Изискванията за ресурси на приложенията и уебсайтовете непрекъснато се разрастват, така че хардуерът може да е причината уеб страниците да се отварят бавно. Това важи особено при по-старите телефони.

По-старите или лошо написаните приложения могат да забавят телефона ви. Уверете се, че актуализирате приложенията си, деинсталирайте тези, които не използвате и следете кои работят във фонов режим.

 

Вижте как безплатно да измерим колко бърза е интернет скоростта ни