Мечтите на човечеството да осъществява космически пътешествия не е нещо ново. Още преди столетия, по-смелите в мечтите си хора са гледали към небето и са знаели, че някой ден ще полетят до звездите. И така от романите с научна фантастика, мечтите лека полека се превърнали в реалност. Първата голяма стъпка бил полетът на Юрий Гагарин от 12 април 1961 година, когато с космическия кораб „Восток 1“, той е запомнен от човечеството, като първият човек в космоса.

По време на полета, за 108 минути, Гагарин прави една пълна обиколка около Земята. Впрочем знаете ли, че от следващата 1962 година, този ден се чества като международен ден на космонавтиката и авиацията.

 

 

Следващата забележителна дата в историята на космонавтиката е 20 Юли 1969 година, когато Нийл Армстронг е първият човек, стъпил на луната. От тогава има множество реализирани полети в космоса, които са извели в орбита стотици сателити и друго специализирано оборудване. Голяма заслуга за това има небезизвестният Илън Мъск, който стои в основата на проекта SpaceX, който наскоро чрез ракетата Falcon 9 разби още един рекорд.

 

Повечето от вас вероятно свързват името на Мъск с електромобилите Tesla или с проекта му за мозъчен имплант Neuralink, който неотдавна демонстрира в работещ вид. Всъщност обаче, в момента един от главните приоритети на създателя на SpaceX вече е космическият кораб Starship, който се планира в близко бъдеще да превозва космически туристи чак до Марс.

 

 

По всичко личи, че това може да се случи много скоро, защото SpaceX реализира пореден успешен опит със SN6 прототипа на Starship. Той излетя на височина от 150 метра, след което безпроблемно кацна на мястото от което е излетял.

Starship е горната част от голям космически кораб, основната долна част на който се казва Superheavy. За разлика от стандартните ракети, при които долната част служи за извеждане в орбита, а горната играе по-скоро пасивна роля, Starship е изцяло автономен космически кораб, както е видно от последното му изпитание. Идеята е той да служи за многократна употреба и да няма нужда от помощни средства при кацане.

 

 

Изпитанията продължават. По-рано Мъск спомена, че SpaceX ще направи 6 прототипа, като всеки следващ ще надгражда предшественика си. SM6 е шестият от серията, какво ли следва след него, дали пък следващият полет да не се окаже нова крачка в историята на космонавтиката? Предстои да разберем съвсем скоро.

Теста който SpaceX публикуваха на канала си, както и кратка история на първият полет в космоса, можете да видите във видео, което сме приложили над тази статия. Интересното е, че SM6 изглежда по-скоро като летящ варел, отколкото като ракета. Дори без стабилизиращи елементи по корпуса, които вероятно на по-късен етап ще се появят, ракетата се рее плавно и стабилно в небето.

 

Още от Digital.bg: Функцията за показване на светофари в Google Maps вече е налична за потребителите на Android

 

Музика: Bensound.com