Вижте още видео ревюто: Lenovo ThinkBook Plus - Бизнес лаптоп с два дисплея и ефектен дизайн

 

Почти винаги когато търсят лаптоп, потребителите се стремят към машина с идеално съотношение цена-качество, като е добре качеството да бъде за сметка на цената. В това свое видео ревю, екипът на Digital.bg ще ви покаже един лаптоп, който идеално се вписва в критериите ни за средностатистически лаптоп с добър хардуер и поносима цена. Уважаеми дами и господа - Lenovo IdeaPad 5 .

Правим акцент на цифрата 15 в края, защото както и при други свои нови модели лаптопи, и тук Lenovo дават възможност на потребителите да изберат още вариант с 14-инчов диагонал на дисплея. Новата серия 500 включва общо 4 базови разновидности - 5 (15, Intel), 5 (15, AMD), 5 (14, Intel) и 5 (14, AMD).

Както се и досещате, освен разликата в размера, различни са и хардуерните им конфигурации, при които централните процесори могат да бъдат съответно на Intel или AMD. В нашата тестова бройка е интегриран AMD Ryzen 7 4700U с видеокарта Radeon, а в модела с Intel, процесорите са до 10-то поколение Core i3, Core i5 и Core i7.

Дефакто в Серия 500 на Lenovo, потребителите имат възможност да избират между богат асортимент от хардуерни конфигурации, които да отговарят точно на нуждите им. Без значение от това, какъв централен процесор сте избрали, оперативната RAM памет е една и съща, като максимумът е 16GB. При сториджа, изборът ви е сведен до два варианта - HDD SATA или QLC SSD PCIe M.2. Като максимумът и в двата случая е 1TB.

 

 

Дизайнът на лаптопите е еднакъв – изчистен, елегантен и ненатрапчив. Визията може да се определи като бизнес, но реално няма да определим Серия 500, като бизнес серия, защото е по-скоро предназначена за масовия потребител. Като типичен пример за бизнес серия, можем да дадем ThinkBook Plus, който ви показахме неотдавна.

Конструкцията на Серия 500 изглежда стабилно, сглобката на отделните елементи е добра и при теста ни с опити за кривене, конструкцията не поддава и не се чуват припуквания. По корпуса следи от пръстови отпечатъци, почти не личат. Дори тук Lenovo дават възможност за избор на материал, от който да е направен корпуса на лаптопа – съответно метал или пластмаса.

Освен като размер, дисплеите при двете разновидности могат да се конфигурират и по други параметри. При Lenovo IdeaPad 5 (14) например, можете да изберете дори бюджетен TN вариант са HD резолюция (1366х768 пиксела) с яркост 220 нита. Имате още 4 разновидности, които са с FHD резолюция (1920х1080 пиксела), като един е TN, а останалите два са IPS. Максимумът на яркостта е 300 нита, а цветовата sRGB гама се покрива на 100%. Lenovo IdeaPad 5 (15) имате само варианти с FHD резолюция като само един е TN, всички други са IPS. Тук имате и вариант с on-cell Touch.

 

 

Клавиатурата на лаптопа е много удобна за писане. Бутоните са достатъчно големи и с разстояние помежду си. Ходът им е отсечен и достатъчно ти. Красноречиво доказателство за последното твърдение е теста ни, в който написахме сценарният ред за снимките на това видео ревю върху нея, докато в същото време, другата част от екипа ни снимаше смартфон, който ще ви покажем в скоро време.

Нещо което ще отбележим е, че при 14-инчовият вариант на Lenovo IdeaPad 5 няма нумерационен нъмпад блок в дясно, а тук такъв е наличен. Тъчпадът е голям и удобен за работа, реагира бързо и не прояви никакви проблеми по време на тестовете ни.

 

 

Периферната свързаност на лаптопа е доста богата. По продължението ? намираме 2 x USB-A 3.1 (Gen 1), USB-C Gen 1, което служи и за зареждане, цифров аудио/видео изход HDMI 1.4b. четец на SD карти памет и комбиниран аудио жак за свързване на микрофон и слушалки. Вграденото в лаптопа озвучение се сътои от два високоговорителя с по 2W мощност всеки.

Те са насочени към вас и имат Dolby Audio. Ще отбележим също така и че WEB камера в горната част на рамката около дисплея има капаче, което я затваря във времето в което не я използвате.

 

По време на тестовете ни, батерията на Lenovo IdeaPad 5 (15) издържа средно между 7 и 8 часа с едно зареждане. По спецификации на Lenovo, с по-умерена консумация на електроенергия, капацитетът може да скочи и до 12 часа. Лаптопът поддържа технология за бързо зареждане Quick Charge 2.0, като така за 15 минути зареждане, батерията може да има до 3 часа време за работа.