Популярното приложение се превърна в невероятен хит сред младата аудитория. TikTok подобри доста рекорди в App Store и Google Play, и продължава да генерира впечатляващ трафик. В началото на август, обаче Доналд Тръмп издаде заповед, с която предостави 45 дни да се намери купувач за бизнеса на TikTok

Ако това не се случи американският президент заплаши, че ще издаде заповед за спиране на операциите на приложението в страната, където TikTоk се използва от над 100 млн. потребители. Разработчиците от ByteDance вече не могат да предлагат заглавието в Индия и не биха си позволили да загубят още един стратегически пазар като САЩ.

Microsoft се превърна в първата голяма компания, която започна официално преговори за евентуална продажба на TikTok. Други брандове също проявиха интерес към тази възможност, а като най-голям конкурент на Microsoft при реализирането на сделката се очертава Oracle.

Tяхната оферта също така се радва на подкрепата на големите инвеститори като General Atlantic и Sequoia Capital.

 

 

Разговорите за финализиране на сделката продължават с пълна сила, тъй като крайния срок изтича след броени часове. Според данни на The Wall Street Journal най-вероятно Oracle ще спечелят наддаването на за бизнеса на TikTok и са избрани като предпочитан технологичен партньор. 

Финансовите параметри на сделката се очаква да бъдат от порядъка на $20-$50 млрд. Oracle ще придобият контрол над бизнесa нa ТikTok в САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия. Облачните технологии на компанията ще трябва да гарантират, че мобилното приложение гарантира оптимална сигурност на личните данни. 

Припомняме ви, че официалната оферта на Microsoft вече бе отхвърлена от ByteDance, което оставя Oracle като единственият потенциален купувач. Близките отношения между Доналд Тръмп и основателя на технологичния гигант, Лари Елисън не са тайна, което също е важен фактор, който предпоставя избора на Oracle.

Остава само да разберем финансовите параметри на сделката и какви промени ще настъпят в TikTok след придобиването на бизнеса им в САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия.

 

Oще от Digital: Най-добрите алтернативи на TikTok