Вижте още видео ревюто: LG 4K NanoCell TV 49NANO863NA - Бюджетен смарт телевизор с параметри на флагман

 

Всички знаем, че смартфон с цена от около 2000 лева ще има всичко от което можем да имаме нужда – красив дизайн, мощен хардуер, голям дисплей, добра камера и надеждна батерия. Не всеки потребител обаче има възможността да отдели толкова сериозна сума за нов смартфон. За щастие обаче, понякога се срещат интересни бюджетни алтернативи, които за малко пари, предлагат достатъчно качествен продукт, който може да покрие нуждите и очакванията на повечето потребители. В това свое видео ревю, Digital.bg ще ви запознае със смартфоните LG K61, K51S и K41S.

 

 

Обединили сме трите модела в едно видео, защото те представялват новата бюджетна серия на бранда, като най-евтиният от тях е цена под 300 лева, а най-скъпият малко над 400. И трите са доста сходни, но и много различни. Те са предназначени за един тип потребители, но с различни нужди.

Всъщност, когато трите модела дойдоха при нас за тест, не знаехме в кой ценови диапазон се позиционират те и първоначалните ни впечатления от дизайна, материалите и сглобката, бяха че в ръцете си държим поне два пъти по-скъпи устройства. Тук можем да похвалим LG, че са постигнали премиум излъчване при смартфони от ниският ценови клас.

 

 

Дизайнът на смартфоните е почти еднакъв. Особено ако ги погледнем в гръб. Правоъгълна форма с леко заонбляне на ъглите, почти огледален корпус, характерна хоризонтална линия, в която са разположени камерите и Fingerprint сензор под тях.
 

И трите модела са с почти еднакви размери, разликата помежду им е десети от милиметъра. Теглото също - при LG K51S то е 195гр, а при другите два модела е с няколко грама по-ниско. Всичките тези прилики ни подсказват, че и диагоналът на дисплеите при трите модела е един и същи - 6.55". Различна обаче е резолюцията. При Своеобразният флагман на серията LG K61, тя е 2340х1080 пиксела, а при другите два модела 1600х720 пиксела.

 

При K61 и K51S, дисплеите са с "Punch Hole" дупка за селфи камерата в горният ляв ъгъл, тя е централно горе и е от типа "Waterdrop Notch". Разлика има и при качеството с което снимат камерите. Те са съответно с по 8MP, 13MP и 16MP. Качеството на видео записът им обаче е еднакъв - Full HD. Тези три селфита са направени с трите смартфона. Разлика в качеството може да се улови трудно.

При основните камери върху гърба на смартфоните, разликата по-съществена. При LG K61 основният сензор е 48MP с апертура f/1.8, което ви ползвалява както да снимате на места с по-ограничена светлина, без да пускате светкавица, така и изрязвайки определен детайл от общ кадър, да не губите последствие съществено качеството му.  При другите два модела, основният сензор е съответно 32MP и 13MP.

 

Втората камера е ултра широкоъгълна и при K61 покрива 118?, а при останалите два модела е с покритие 115?. Разлика има и в мегапикселовият еквивалент - съответно 8MP спрямо 5MP.

И трите смартфона имат една и съща Macro камера, която ви позволява да снимате обекти от съвсем близко разстояние . Последният четвърти сензор е спомагателен при снимки с "Ефект Боке". При K51S и K41S сензорът е 2MP, а при K61 е 5MP.

При хардуера, LG K61 и K51S разчитат на един и същи 12nm процесор Mediatek MT6765 Helio P35. Той е 8-ядрен, с две 4-ки Cortex-A53 ядра на 1.8GHz и на 2.3GHz. Партниращият им графичен процесор е PowerVR GE8320. Разлика има по отношение на RAM паметта и сториджа. Условно нареченият флагман на новата K-серия е с 4GB RAM и възможност за избор между 64GB или 128GB сторидж. При K51S модела има само един вариант и той е с 3GB RAM и 64GB сторидж. LG K41S също използва 12nm процесор, но това е малко по-слабият Mediatek MT6762 Helio P22 при който всичките 8 ядра са с 2GHz тектова честота.  При него RAM паметта е 32GB, а пространството за съхранение на информация - 32GB. Разбира се, този обем може лесно да се увеличи, посредством microSD карта памет.

 Операционната система, която контролира всичко изброено е Android 9.0 (Pie). По време на тестовете ни и трите смартфона работиха безпроблемно. Хардуерът на K41S му позволява по-скоро базови функции, доколкото на K61 и K51S, спокойно можете дори да играете по-тежки игри.

И трите смартфона използват една и съща Li-Po батерия с 4000 mAh заряд. По време на тестовете ни, при  K61 и K51S тя е достатъчна средно за около два и половина дни комбинирана работа, а при K41S е достатъчна за до 3 дни.