Един от честите въпроси, който провокира много разнопосочни мнения, е нужно ли е да се инсталира антивирусен софтуер на Android телефон. Рискове от липсата на такъв софтуер определено има, но той не е гаранция за пълна защита. AndroidHeadlines търси отговор на въпрса.

 

Любопитно: Антивирусният софтуер Microsoft Defender вече е достъпен за Android

 

Много потребители, голям риск

Смята се, че по света в момента има 3.5 млрд. души, които използват смартфон. Очаква се догодина те да се увеличат с още 300 млн. Очаквано, най-много са хората със смартфони в Индия, Китай и САЩ. 

Големият брой потребители, означава, че смартфоните се използват за много повече и разнообразни дейности. Включително онлайн пазаруване, плащания и т.н. Всичко това прави смартфоните атрактивни мишени за хакерите.

 

 

Може ли вирус да зарази смартфон

Определено, да. Разбира се, вирусите за не са същите като за компютри и много се различават и зависят от фактори като вверсия на операционната система, хардуера на производлите, евентуалнии допълнителни защити или пролуки от производителя и др.

Все пак, има опасни зловредни кодове и за смартфони. Най-често те са маскирани като приложения. Въпреки многот защити на онлайн магазините, хакерите са изобретателни и успяват да ги заобикалят. Затова се смята, че има около 24 000 зловредни мобилни приложения в Google Play и Apple AppStore. Най-често те се стремят да се сдобят с данни за банкови сметки, имена и др.

 

Как зловредният код достига до телефона

Има няколко различни начина. Най-често това са:

 

1. Инсталиране на зловредни приложения от неофициални източници

2. Използване на стари и уязвими операционни системи

3.Кликване на предварително заразени линкове и прикачени файлове

4. Кликване на съобщения със заразени линкове

5. Свързване с незащитени WiFi мрежи

 

 

Вградената сигурност на Android

Google полага доста усилия, за да защити телефоните с Android. Компанията въведе и системата Google Play Protect, която проверява приложенията и получава ъпдейти за сигурността. Използва се и изкуствен интелект, който научава похватите на хакерите и се адаптира ежедневно. Chrome също има вградени защити. Google избягва да говори за тях, за да не дава насоки на хакерите как да ги заобикалят.

 

Съвети как да се защитим от зловреден софтуер:

 

1. Винаги да се използва оригиналната ОС и да не се „хаква“ и „отключва“ ядрото. Това увеличава риска при наличието на зловредно приложение.

2. Да се инсталират приложения само от официално източници.

3. Редовно да се обновяват приложенията и операционната система до най-актуалните версии.

4. Да се използва доверен VPN за сърфиране в мрежата.

5 Да не се кликват на подозрителни линкове и оферти в мрежата или в съобщения. Да не се споделят пароли и ПИН кодвое онлайн.

6 Важнните данни в устройството да са криптирани.

 

 

Нужна ли е антивирусна програма все пак

Да, дори и човек да спазва всичко, това не означава, че ще разбере, ако дадено зловредно приложение или код са достигнали до устройството. Антивирусната програма ще прави редовно сканиране и ще предупреждава в такив аслучаи. Да, тя няма да разпознава всичко, но все пак е още едно ниво на защита.

 

Какво прави антивурсната програма за Android

1. Сканира в реално време

2. Сканирапо заявка от потребителя

3. Пести от системните ресурси

4. Пести от батерията

5. Проверява всяко новоинсталирано приложение

6. Предлага изтриване на данните от разстояние

7. Улеснява откриването и заключването на загубено/открадното устройство

 

Още от Digital: Най-добрите антивирусни приложения за Android и iOS